Floris Alkemade

Floris Alkemade

Rijksbouwmeester

Floris Alkemade is architect en stedelijk ontwerper. Na zijn afstuderen bij Rem Koolhaas aan de TU Delft was hij 18 jaar lang verbonden aan het bureau OMA, waarvan de laatste 7 jaar als partner. Hij werkte aan grote projecten en studies over de hele wereld, zowel op het schaalniveau van de architectuur als van de stedenbouw

Sinds 2008 leidt Floris Alkemade zijn eigen bureau FAA met projecten in binnen- en buitenland. Floris Alkemade was 11 jaar verbonden als gast-hoogleraar aan de Universiteit van Gent en sinds 2014 is Floris Alkemade lector aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. 

Sinds september 2015 is Floris Alkemade benoemd als Rijksbouwmeester. Hij combineert zijn rijksbouwmeesterschap met zijn werk voor zijn bureau FAA en zijn lectoraat aan de Academie van Bouwkunst.

 

Elma van Boxel

Elma van Boxel

Architect ZUS [Zones Urbaines Sensibles]

Elma van Boxel (1975) studeerde landschapsarchitectuur aan IAH Larenstein en architectuur en stedenbouw aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst. Ze richtte samen met Kristian Koreman in 2001 ZUS [Zones Urbaines Sensibles] op. Van Boxel en Koreman werken als duo aan ontwerp en onderzoek in het brede spectrum van stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur. Naast het werken aan projecten zoals Luchtsingel Rotterdam en Almere Duin waren zij curatoren van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2012 Making City en maakten deel uit van het BMW Guggenheim Lab in New York. Voortdurend kritisch onderzoek resulteert in publicaties zoals het boek City of Permanent Temporality. Momenteel zijn ze visiting professor aan de Syracuse University New York. Voor hun grensoverschrijdende werk ontvingen zij de Rotterdam Maaskantprijs voor jonge architecten. Ze werden geselecteerd voor Architect van het Jaar, zijn genomineerd voor AM-NAi prijs, de Gouden Piramide en de Mies van der Rohe Award en wonnen de Berlin Urban Intervention award en recent de Nederlandse Bouwprijs.

 

Lyongo Juliana

Lyongo Juliana

Architect

Lyongo Juliana, directeur van OZ Caribbean, werd verliefd op Architectuur toen hij Architectural Engineering studeerde aan de TU/Eindhoven. Voor Lyongo gaat het bij architectuur niet alleen om het mooier en evenwichtiger maken van locaties, maar juist om het creëren van een beleving. Als eerste Architect in Residence (AiR) van 2020 bij ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam onderzoekt hij momenteel de mate van diversiteit en inclusiviteit van de architectuur in Amsterdam. Lyongo hoopt een eerste aanzet te geven tot het creëren van een breder cultureel perspectief binnen de architectuurwereld. De huidige COVID-19 pandemie voegt nieuwe uitdagingen toe die meer druk leggen op onze openbare ruimte. Hoe kunnen architectuur en stedenbouw bijdragen aan een leefomgeving waarin alle Nederlanders zich herkennen en zich thuis voelen?

 

Saskia van Stein

Saskia van Stein

Moderator

Saskia van Stein is een onafhankelijke curator, moderator en pedagoog met een focus op design en architectuur. Sinds 2019 is zij hoofd van de MA The Critical Inquiry Lab, een afdeling die zich met name richt op artistiek (ontwerp)onderzoek. De master biedt een omgeving voor de ontwikkeling van een ontwerppraktijk die bijdraagt aan culturele betekenisgeving en een middel kan zijn voor verandering. Ze was directeur bij Bureau Europa, platform voor architectuur en design, in Maastricht (2013-2019). Van Stein werkte als curator bij het Nederlands Architectuurinstituut (nu Het Nieuwe Instituut) in Rotterdam (2003-2012). Ze draagt bij aan het culturele discours en is bestuurslid van meerdere adviescommissies, betrokken bij de verschillende jury's en adviesorganen zoals De Onafhankelijke School voor de Stad en het architectuurtijdschrift OASE.

Van Stein heeft een diepgewortelde interesse in een breed scala aan onderwerpen. Tijdens haar carrière heeft ze geëxperimenteerd en verkent ze verschillende vormen en methoden van kennisproductie en performatieve vertoning. Door middel van een breed cultureel perspectief onderzoekt Van Stein vraagstukken met betrekking tot maatschappelijke urgenties en hoe deze zich manifesteren en resoneren op verschillende schalen/niveaus. Haar culturele praktijk en interesses richten zich op het ingewikkelde relationele complex van technologische, politieke, economische, psychologische en culturele fenomenen en hoe deze worden geanalyseerd, geadresseerd, gevisualiseerd, gemedieerd of uitgedrukt in de ontworpen omgeving.

Naast haar werk als afdelingshoofd van de Design Academy is zij promovendus bij de Curatorial Research Community van de Technische Universiteit Eindhoven. Momenteel werkt Van Stein ook aan een tentoonstelling getiteld 'Re:Disney, The Architecture of Staged Realities' die vanaf voorjaar 2021 in Het Nieuwe Instituut te zien zal zijn.

 

17 september 2020 datum

volg ons #tiaff

U kunt contact opnemen met TIAFF middels:

info[at]tiaff.nl
+31 (0)6 26456159

INDIENEN FILM