The Destruction of Memory

The Destruction of Memory

START 14.30U

TAAL
Engels, Engels ondertiteld

BLOK
4

ZAAL
1

DUUR
105 minuten

De doelbewuste afbraak van gebouwen, boeken en kunst als onderdeel van oorlog heeft catastrofale gevolgen gehad op elk continent. In de aanloop naar de vernietiging van historische steden zoals Aleppo en Homs in Syrië, omvat dit diepgaande onderzoek een periode van meer dan 100 jaar. We beschouwen de verwoesting van cultureel, religieus en historisch erfgoed als een middel om collectieve herinnering en identiteit uit te wissen en nieuw inzicht te krijgen in hoe misdaden tegen de menselijkheid in de internationale politiek zijn bestreden.

Tim Slade, US 2016, 82 min.

 

Voorafgaand aan de documentaire The Destruction of Memory​ zal Arna Mačkić spreken over haar kijk op steden en architectuur. De documentaire was een inspiratiebron voor haar eigen onderzoek.

Arna Mačkić is als architect verbonden aan studio L A – in 2016 opgericht met Lorien Beijaert – en is daarnaast hoofd van de architectuurafdeling op de Gerrit Rietveld Academie. L A gebruikt architectuur en ruimtelijke modellen als een experimentele ruimte om sociaal-maatschappelijke thema’s te onderzoeken. De projecten hebben vaak betrekking op het onderwerp ‘collectieve identiteit’. Een voorbeeld is Mačkić’ bejubelde onderzoek en boek ‘Mortal Cities & Forgotten Monuments’ over de verwoesting en wederopbouw van de stad Mostar in Bosnië-Herzegovina. Ze heeft dit jaar De Maaskantprijs voor Jonge Architecten gewonnen. Ze overtuigde de jury met haar ‘verbindende stem, die de wonden van het verleden heelt, zonder de littekens weg te poetsen’.

KOOP TICKET

14 APRIL 2018

volg ons #tiaff

U kunt contact opnemen met TIAFF middels:

info[at]tiaff.nl
013-4678320